Selecteer een pagina

Eigenlijk is er in Duitsland al een vorm van tolheffing (Maut) voor buitenlanders. Wie in de winter met zijn auto in Duitsland wil rijden moet verplicht winterbanden kopen. Er staat er een fikse boete op rijden zonder winterbanden. En de regels worden nog strenger ook.

Per 1 januari 2018 moeten auto’s in de winter voorzien zijn van winterbanden met een sneeuwvlok symbool. Wie dus vanuit Nederland even de grens over wil moet deze winterbanden aanschaffen voor zijn auto. Zo kun je al wennen aan de Maut.

Voorheen was een M+S band (modder en sneeuw) een prima oplossing. Maar in Duitsland is besloten dat deze band niet meer goed genoeg is als winterband.

Per 1 januari 2018 zijn alleen winterbanden geoorloofd die aan de buitenkant voorzien zijn van het symbool van een sneeuwvlok. Deze band kwam het beste uit de remtest op sneeuw en voldoet zelfs bij het meest strenge winterweer.

Wel is er vanaf 1 januari 2018 een overgangsregeling van kracht. Automobilisten die voor deze datum nog M+S banden hebben aangeschaft, hoeven nog geen boete te verwachten.

De Duitse politie kijkt dan na een eventuele aanhouding wanneer de band in productie is gegaan. Dit blijkt uit  de DOT-code (Department of Transportation) die staat vermeld op de band. Winterbanden die na 1 januari 2018 worden aangeschaft, moeten wel beschikken over een sneeuwvloksymbool.

Verder wordt er momenteel in Duitsland nagedacht over het aanpassen van de minimale profieldikte van winterbanden: van 1,6 mm naar 4 mm. Hier is echter nog geen besluit over genomen.

Das könnte Sie auch interessieren: