4300 Euro boete voor het onjuist gebruik van een ‘rechtenvrije’ foto van Wikipedia op een Duitse website… Het kan je zomaar gebeuren als je te lichtzinnig beeldmateriaal van andere sites gebruikt voor je Duitse webshop of blog.
Sommige Duitse fotografen verdienen meer geld aan foto’s die zonder toestemming zijn geplaatst dan met foto’s die ze regulier hebben verkocht.
Met dank aan advocatenkantoren die zich gespecialiseerd hebben in Abmahnungen. Het aanklagen van eigenaren van websites die zonder toestemming beeldmateriaal van andere websites hebben gekopieerd.
Creative Commons licentie
Sommige webmasters denken slim te zijn door rechtenvrije foto’s met een Creative Commons licentie van Wikipedia of Flickr te gebruiken. Op zich kan dat, maar ook dan moet je je nauwgezet aan de voorwaarden houden.
Abmahnung Wikipedia foto
Wikipedia fotograaf Thomas Wolf publiceert ve foto’s op Wikimedia Commons, het fotoarchief van Wikipedia. Hij eist altijd dat naast zijn naam en licentie ook zijn website wordt genoemd. Daar biedt hij zijn foto’s aan tegen een vergoeding, bijvoorbeeld zonder de verplichtingen van de CC-licentie.
Gebruikers die de beelden van Wikipedia niet exact volgens zijn voorwaarden hebben gebruikt worden aangeschreven door een jurist die gespecialiseerd is in Abmahnungen. De begeleidende brief bevat dan een aanbod om de zaak “ongecompliceerd” te maken door het verwerven van een aparte fotolicentie en het afzien van verdere juridische geschillen.
In één geval bedroeg het aanbod 4.300 euro voor het gebruik van de foto “Brandenburger Tor Abends” op twee websites.
Abmahnung Flickr foto
Fotograaf Dennis Skley heeft talrijke foto’s gepubliceerd op Flickr. Hij stelt als voorwaarde voor het gebruik van zijn foto’s dat gebruikers altijd linken naar de desbetreffende beeldpagina op Flickr.
De verwijzing naar de voorwaarden die Skley stelt is alleen te vinden in de kleine lettertjes onder zijn Flickr profiel.
Wie zich niet aan de voorwaarden houdt ontvangt een Abmahnung.
In een rechtzaak eiste een advocatenkantoor in de waarschuwingsbrief bijna 1.400 euro voor schadevergoedingen en advocatenkosten voor het gebruik van een foto van Skley in een online tijdschrift.
De auteur werd op de website vermeld en gelinkt aan de bron, maar er werd geen titel genoemd en er was geen licentie gekoppeld.
Abmahnungen zijn lucratief voor fotografen en advocaten
Op zich hebben fotografen die opkomen voor hun rechten natuurlijk gelijk. Het zonder toestemming gebruiken van professionele foto’s is gewoon diefstal. Professionele fotografen moeten ook hun brood kunnen verdienen.
Het wordt echter bedenkelijk als beroepsfotografen diefstal uitlokken door foto’s onder slinkse voorwaarden via Flickr en Wikipedia aan te bieden als Creative Commons materiaal in de hoop dat deze foto’s elders op het web worden hergebruikt door mensen die de kleine lettertjes niet hebben gelezen.
Fotograaf Dennis Skley laat de Abmahnungen voor onrechtmatig gebruik van zijn foto’s op Flickr verzenden door het Verbands zum Schutz geistigen Eigentums im Internet (VSGE).
De Abmahnungen worden ondertekend door de in Kiel gevestigde advocaat Lutz Schroeder.
Deze Duitse advocaat exploiteert ook de website Bilderdiebstahl.de. De website biedt fotografen de service om geld te verdienen met foto’s die zonder toestemming of in strijd met de bepalingen zijn gebruikt op websites. Schroeder zorgt er dan voor dat zij toch nog een vergoeding krijgen.
Gelet op de facturen die de advocaat zelf stuurt is de vergoeding aan de fotografen minimaal. Op de website Bilderdiebstal wordt de fotografen 10 tot 40 Euro vergoeding beloofd. Ondertussen bedragen de Abmahnungfacturen die verstuurd worden honderden tot duizenden Euro’s.
Wie het niet eens is met een Abmahnung rest niets anders dan de zaak voor te laten komen voor de rechtbank. In dat geval moet ook nog een eigen Duitse advocaat in de arm genomen worden. Dat kost ook al snel een paar duizend Euro.
De Abmahnungpraktijk komt bij veel ondernemers die een Abmahnung hebben ontvangen over als een mafiastrategie. Het lijkt op afpersing. Er wordt gedreigd met hoge kosten waar je bijna niet onderuit lijkt te kunnen komen.
Als je niet reageert, niet wilt betalen of de zaak laat voorkomen loopt de rekening meteen verder op. En niet zo’n beetje ook.Onder die druk geven veel ondernemers dan op voorhand al toe en betalen de dure Abmahnung om nog hogere kosten te voorkomen.
Dat lijkt logisch, maar is meestal niet verstandig. Beter is het door de zure appel heen te bijten en sowieso een eigen Duitse advocaat in te schakelen om een afspraak met de Abmahnungadvocaat te maken.
Onderteken in geen geval zonder juridische bijstand een schuldbekentenis. Ook daar kunnen adders onder het gras zitten die voor problemen kunnen zorgen.
Advocatenkantoor Alpmann und Fröhlich
Wij adviseren al onze klanten contact op te nemen met advocatenkantoor Alpmann und Fröhlich in Rheine. Advocaat Thomas Dillmann is gespecialiseerd in het begeleiden van Nederlandse ondernemers op de Duitse markt. Hij spreekt perfect Nederlands.
Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom Abmahnungen. Zorg er voor dat op uw site, blog, webshop of social media kanalen geen copyrightregels overtreden worden.
Gebruik enkel beeldmateriaal dat ook echt rechtenvrij is en zorg er voor dat indien de fotograaf het verlangt ook echt precies zoals voorgeschreven zijn naam en andere gegevens onder de foto worden geschreven.
Gratis foto’s en video’s
Pexels: Gratis foto’s voor commercieel gebruik (CC0).
Pixabay: Gratis foto’s voor commercieel gebruik (CC0).
Shutterstock: Eén van de bekendste sites met Stock foto’s. Niet gratis, maar wel uiterst professioneel.
Burst: Deze fotoportal is op gezet door het webwinkel platform Shopify. De foto’s met CC0 licentie zijn uitermate geschikt voor online shops.
Coverr: Video is sterk in opkomst op commerciele sites. Op het videoportal Coverr worden gratis stock videos aangeboden.