+31623224815 mail@ahaerlebizz.nl
Selecteer een pagina

Op zondagavond in de kroeg naar Flikken Maastricht kijken? Dat kunnen Nederlanders zich niet voorstellen. Ondertussen gaan steeds meer Duitsers zondagavond naar hun stamkroeg om Tatort te kijken.

Nederlanders gaan tegenwoordig hoogstens naar het café om samen naar een Formule 1 race met Max Verstappen te kijken. En heel, heel vroeger naar het Nederlands elftal. (Grapje:-)

De politieserie Tatort is cult in Duitsland. Iedere zondagavond schakelen miljoenen Duitsers om 20.05 uur naar de ARD. En steeds meer Duitsers hebben dan een alibi om naar het café te gaan. Public Krimi Viewing is in heel Duitsland mateloos populair.

Public Viewing locaties in heel Duitsland

Tatort (Duits voor “plaats delict”) is de langstlopende Duitse krimiserie. De eerste aflevering werd uitgezonden op 29 november 1970. Op 15 mei 2016 werd de 1000ste onofficiële aflevering uitgezonden (Der hundertste Affe) en op 13 november 2016 de officiële. Deze heeft dezelfde titel als de eerste, Taxi nach Leipzig. In al deze afleveringen waren meer dan 80 teams uit verschillende Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse steden actief.

En er speelden in het verleden veel Nederlandse acteurs mee in Tatortafleveringen.

  • Kressin und die Frau des Malers (WDR, 28 mei 1972), speelde deels in Amsterdam. Pim de la Parra deed de regie en Frans Bromet de camera.
  • Kuscheltiere (WDR, 12 december 1982), onder andere met Rijk de Gooyer als commissaris Dijkhuis en Geert de Jong als Marijke Scherpenzeel, speelt ook voor het grootste deel in Amsterdam, maar is geen reclame voor de stad.
  • Medizinmänner (WDR, 13 mei 1990) met naast Horst Schimanski, Christian Thanner en Chiem van Houweninge als Hänschen. Jules Deelder speelt een drugsdealer, Joop Doderer als politiechef en verder spelen Pierre Bokma, Marina van Houweninge, Sylvia de Leur, Mariska van Kolck en Serge-Henri Valcke mee in ddze aflevering die voor een groot gedeelte in de Rotterdamse haven speelt.
  • Bittere Mandeln (WDR, 5 maart 2000), met Renée Soutendijk als Evelyn Weisbach.
  • Filmriss (SFB, 18 augustus 2002) met Ellen ten Damme als Kareen Brandner.
  • Rache-Engel (SR, 13 november 2005), met Renée Soutendijk als Eva Maria Klein.

Na 2005 is het gedaan met de Nederlandse inbreng in Tatort.

In de jaren zeventig, tachtig en negentig werd Tatort nog uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep.

In Nederland worden tegenwoordig bijna alleen nog naar Amerikaanse, Engelse, Scandinavische en Nederlandse politieseries uitgezonden.

Sinds de opkomst van de kabel- en satelliettelevisie zijn de Nederlandse omroepen gestopt met Duitse politieseries. Tatort, Derrick, Der Alte en Kommisar Rex zijn van de Nederlandse beeldbuis verdwenen.

Derrick, Der Alte en Kommissar Rex zijn in Duitsland ook al lang gestopt. Net als Baantjer in Nederland. We kunnen ons tegenwoordig bijna niet meer voorstellen dat we er ooit naar gekeken hebben. Slaapverwekkend langzame televisie met saaie dialogen.

Maar dankzij die langzame Duitse tv-series hebben veel Nederlanders Duits geleerd. Ze hoorden Duits en lazen de Nederlandse ondertitels.

Als Duitser ben ik er groot voorstander van dat de Duitse tv stopt met nasynchronisatie en net als in Nederland begint met ondertiteling. Dat zou goed zijn voor het onderwijs in vreemde talen in Duitsland.

Mede dankzij Tatort heb ik Nederlands leren spreken. Toen ik net in Nederland was kocht mijn man Gert een dvd-box met alle Tatort-afleveringen van commissaris Schimanski. Ik leerde Nederlands met de Nederlandse ondertiteling.

Voor het Duitse onderwijs in is het ook jammer dat de Nederlandse omroepen gestopt zijn met de Duitse krimi’s.

Ik pleit ervoor dat Tatort terugkeert op de Nederlandse tv. En in de kroeg? Waarom niet? Krimidiner! Met Duitse gerechten uit de stad waar de Tatortaflevering speelt en natuurlijk Duits bier. Samen in de kroeg of restaurant meespeuren naar de dader.