+31623224815 mail@ahaerlebizz.nl
Selecteer een pagina

Hoe kunnen ondernemers en overheden in Nederland en Duitsland grensoverschreidende samenwerking verbeteren? Welke obstakels kunnen worden weggenomen? Binnenkort zouden we antwoord kunnen krijgen op een speciaal hiervoor georganiseerd evenement van het Huis van de Nederlandse Provincies. Alhoewel? Is dat ook de bedoeling?

Op 11 oktober 2017 organiseert het Huis van de Nederlandse provincies een side-event rond een rapport van de Europese Commissie dat deze maand wordt gepubliceerd, ontdek ik via Twitter. Wie geinteresseerd is kan zich aanmelden.

Ik ben geinteresseerd in alles wat te maken heeft met mijn bedrijf dat Nederlandse ondernemers die succesvol willen zijn in Duitsland ondersteunt.

Wat voor side-event is dit? Waar vindt het plaats? Wat staat er op de agenda?

Via de tweet beland ik op de site van het Huis van de Nederlandse provincies, een organisatie waar ik tot dusver nog nooit van gehoord had.

De Europese Commissie publiceert in september 2017 het rapport “Boosting growth and cohesion in EU border regions” lees ik op de pagina waar de tweet naartoe linkt.

Bevordering van groei en cohesie in de grensregio’s van de EU, denk ik. Waarom moet dat nu in het Engels?

De pagina blijkt in het Nederlands en het Duits te zijn geschreven, is gericht op Nederlanders en Duitsers die geinteresseerd zijn in grensoverschrijdende samenwerking…

Waarom is de titel van het Europese rapport dan niet vertaald in het Nederlands en het Duits?

En waarom is er een side-event georganiseerd?

Waarom Engels als het ook gewoon in het Nederlands en in het Duits kan? Waarom niet gewoon een bijeenkomst?

Het rapport van de Europese Commissie waarover tijdens het side-event wordt gesprokem bevat volgen de uitnodiging van het Huis van de Nederlandse Provincies een reeks van aanbevelingen om grensoverschrijdende belemmeringen aan te pakken.

Stof genoeg waarschijnlijk voor interessante presentaties, want in reactie op het rapport organiseert “het Huis van de Nederlandse Provincies, in samenwerking met de EU-vertegenwoordiging van Noordrijn-Westfalen als gastheer, en de vertegenwoordigingen van Nedersaksen, Vlaanderen, het secretariaat generaal van de Benelux Unie, Euregio Rijn Maas Noord, en het Instituut voor transnationaal en grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit (ITEM), een event over het mobiliseren van potentieel in Europese grensregio’s”.

Ik heb de letterlijke opsomming van partijen die betrokken zijn bij dit evenement gekopieerd. Ziet er indrukwekkend uit. Veel instanties, geen enkele ondernemersorganisatie.

Is dit evenement misschien helemaal niet voor ondernemers bedoeld?

Ik word op de landingspagina niet wijzer. Het lijkt toch echt op een algemene uitnodiging.

“Meld u hier aan voor het side-event op woensdag 11 oktober 2017, 16.00 – 20.00.
De voertalen zijn Duits en Nederlands en worden simultaan vertaald.”

Als ik hier naartoe wil, waar moet ik dan zijn?

De EU-vertegenwoordiging van Noordrijn-Westfalen is gastheer, meldt de uitnodiging van het Huis van de Nederlandse Provincies. Via een link ontdek ik het adres van de gastheer. Adres
Montoyerstraat 47 in Brussel.

Niet bepaald dichtbij de deur voor grensoverschrijdende ondernemers uit Nederland en Duitsland.

Op de lijst van sprekers ontdek ik dat er onder meer twee presentaties zijn over grensoverschrijdende projecten in de Eems Dollard Regio, bij mij in de buurt. Een bijeenkomst in Noordrijn-Westfalen was ook geen probleem geweest. Maar Brussel?

Brussel is een ver van mijn bed show voor veel ondernemers. Ik ben benieuwd wat er voor aanbevelingen in het rapport staan dat gaat over het wegnemen van obstakels bij grensoverschrijdende samenwerking.

Laten we beginnen met heldere communicatie op tijdstippen en locaties die voor hardwerkende geinteresseerde ondernemers reeel zijn.

En over communicatie gesproken… Wat doet het Huis van de Nederlandse Provincies eigenlijk? Op de site wordt het niet uitgelegd. En de rest van de teksten bevat werkelijk onbegrijpenlijk nietszeggende ambtenaren en bestuurdersjargon.