Selecteer een pagina

De Duitse publieke omroep ZDF zendt zaterdag 20 januari 2019 om 23:30 een interessante documentaire uit over het dagelijks leven in Oost en West-Duitsland.

De uitzending is laat, maar gelukkig kan iedereen die geinterresseerd is in Duitsland de uitzending vanaf vrijdag 19 januari ook al op een zelf te bepalen tijdstip online zien via de Mediathek van de ZDF. Voor deze Duitse versie van Uitzending Gemist kun je apps downloaden voor je smartphone, tablet of smarttelevisie.

Als je een televisietoestel hebt dat geschikt is voor HbbTV (ook wel Teletekst 2.0 genoemd) kun je de Mediathek ook starten via de rode knop op je afstandsbediening.

Trabant of kever, grilletta (de DDR variant van een hamburger) of hamburger? 40 jaar van scheiding heeft het dagelijks leven van de mensen in Oost en West bepaald. Toen en nu. Dat zie je terug in de hedendaagse samenleving. In de politiek. In de manier waarop je in verschillende Duitse deelstaten met potentiele klanten communiceert.

De Duitse omroepen maken met regelmaat documentaires over hun eigen geschiedenis. Duitsers zijn zich als geen ander volk bewust van hun eigen verleden. Het thema ‘grilletta of hamburger’ over de traditionele lievelingssnacks en andere recepten in Oost- en West-Duitsland is bijvoorbeeld op YouTube ook te zien in twee documentaires van de Duitse zender Phoenix.

Beide staten waren trots op hun economie: De Bondsrepubliek had de sterkste munt van Europa. Ook de DDR zag zichzelf lange tijd als bewijs van het succes van een concurrerende socialistische economie. In werkelijkheid dreven de twee systemen steeds verder uit elkaar – met alle gevolgen van dien voor het dagelijks leven.

De West-Duitsers lieten zich vanaf het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw in hun reislust meeslepen. Droombestemming was Italië. Als je het je kon veroorloven, zou je later het vliegtuig naar Mallorca nemen.

Burgers van de DDR gingen op vakantie naar de Baltische Zee en de socialistische “broeders” boden ook bestemmingen aan. Het Westen was taboe – officieel ook op het gebied van lifestyle en mode. Wie in het Oosten de Westerse mode wilde volgen, moest zelf achter een naaimachine gaan zitten.

In het Westen vervulden steeds meer gezinnen hun droom om hun eigen vier muren te bezitten. In het oosten was het doel van verlangen vaak een appartement in een geprefabriceerd gebouw, met stadsverwarming en badkamer.

Tot 1977 definieerde het Burgerlijk Wetboek de rol van de vrouw in de Bondsrepubliek Duitsland als volgt: “Zij hebben recht op betaald werk voor zover dit verenigbaar is met hun plichten in het huwelijk en het gezin.”

De DDR was al verder gegaan, maar de werkelijke gelijkheid bestond ook hier alleen op papier, want naast het werk waren hier vooral ook het huishouden en de opvoeding van de kinderen een zaak van vrouwen.

Een gemeenschappelijk kenmerk van de twee Duitse deelstaten was de groeiende ontevredenheid van jongeren. Studentenprotesten, huisbezettingen en gemeenten – in de Bondsrepubliek werd de privésfeer politiek.

Wie zich in het oosten tegen het systeem keerde, had te maken met de Stasi en betaalde vaak een hoge prijs.