Selecteer een pagina

“Het mooie aan Nederland is dat als het op de ene markt minder gaat, we wel weer oplossingen zoeken aan de andere kant”, zegt minister Schouten van Landbouw. Door Brexit komt er bijvoorbeeld nog meer Nederlandse aandacht voor de Duitse markt. Dat geldt niet alleen voor de agrarische sector.

Dat blijkt ook uit uit cijfers van het Statistische Bundesamt (het Duitse CBS) die interessant zijn voor ondernemers die marktonderzoek doen naar alternatieve markten voor Groot-Brittannie.

De Nederlandse export naar en import uit Duitsland is in 2018 duidelijk gegroeid ten opzichte van 2017. De stijging bedroeg in beide gevallen bijna 10 procent.

Ruim 90 miljard euro aan goederen exporteerde Nederland van januari tot en met november 2018 naar Duitsland. Dezelfde periode in 2017 was dit nog 82,7 miljard euro. Dat is een stijging van 9 procent.

Import uit Duitsland

Niet alleen de export naar Duitsland steeg – de Nederlanders importeerden in 2018 ook fors meer goederen uit Duitsland dan in 2017.

De cijfers van het Statistische Bundesamt laten een stijging van 9,2 procent zien. Importeerde Nederland van januari tot en met november 2017 nog 77,4 miljard euro aan goederen uit Duitsland, was dit cijfer voor dezelfde periode in 2018 gestegen naar 84,5 miljard euro.