+31623224815 mail@ahaerlebizz.nl
Selecteer een pagina

Nederland wordt op dinsdag 3 oktober overstroomd door Duitsers. Het is de Dag van de Duitse Eenheid. Een nationale feestdag in Duitsland. Een verplichte vrije dag. In heel Duitsland is niets te doen. Dus wat doe je als Duitser die dichtbij de grens woont dan? Dan ga je naar die leuke gezellige buren.

RTV Noord, de regionale omroep van de provincie Groningen, besteedt ieder jaar aandacht aan de invasie van de Duitsers in Groningen en Winschoten op de Dag van de Duitse Eenheid. Nederlandse ondernemers spelen slim in op de grote stroom buitenlandse klanten die ieder jaar op 3 oktober naar Nederland trekt. Zij zorgen voor gegarandeerde omzet.

Als Duitser die al 11 jaar in Nederland woont en werkt is 3 oktober een dag als alle andere werkdagen. Ik werk momenteel aan een paar fantastische opdrachten van enthousiaste Nederlandse ondernemers die zich professioneel willen laten begeleiden bij zakelijke projecten voor de Duitse markt.

Omstreeks elf uur belt mijn man. “Ik heb je net een Whatsapp gestuurd met een telefoonnummer van iemand van RTV Noord. Ze willen jou graag vanavond in de tv-uitzending hebben om te praten over de Dag van de Duitse Eenheid.”

De zenuwen gieren me meteen door de keel. “Dat kan ik helemaal niet. Wat moet ik daar zeggen?”

“Dat kun je prima”, antwoordt mijn man rustig. “Dat weet ik zeker. Bel gewoon even terug, dan weet je wat ze van je verwachten.”

Even later heb ik een leuk telefoongesprek met een redacteur van de regionale omroep. Ze willen me hebben omdat ik van mijn Duitse nationaliteit mijn beroep heb gemaakt. Ik presenteer mij als professioneel Duitser. Ik coach Nederlandse ondernemers die zich richten op de Duitse markt. Leer hen over de Duitse etiquette. En help hen om de juiste tone of voice te vinden voor hun online strategie in Duitsland.

Bij RTV Noord willen ze graag op tv met mij praten over de Duitse etiquette. Wat vinden Duitsers leuk aan Nederland? Wat kunnen Nederlanders leren van Duitse gewoontes?

Ik heb hele andere vragen. Wat trek ik aan voor de tv-uitzending? In ieder geval niets met stippen of streepjes, was me verteld. Ik stuur een Whatsapp naar mijn dochter in Duitsland. “Zal ik mijn rode jurk aantrekken?” “Nee mama, daarmee val je veel te veel op. Trek gewoon je mooie zwarte rok aan met een witte blouse.”

Ik bel met mijn man. “Wat trek ik aan voor tv? Ik wil eigenlijk mijn rode jurk aantrekken, maar Maike zegt dat dat niet kan.”

“Typisch Duits”, lacht Gert. “Trek die rode jurk maar aan. Die staat je fantastisch. Je komt op tv. Geniet ervan.”

’s Middags opnieuw telefoon van RTV Noord. “Kun je iets eerder komen, Astrid? We willen je graag om vijf uur ook nog in de radio-uitzending hebben.”

Wil je weten hoe het met me gegaan is op radio en tv? De tv-uitzending vindt je hier.