+31623224815 mail@ahaerlebizz.nl
Selecteer een pagina

Duitse Schlagermuziek? Sommige mensen vinden het fantastisch. Veel mensen vinden het verschrikkelijk. Waarom denken veel Nederlanders eigenlijk dat Duitsers vrijwel alleen naar Schlagermuziek luisteren? Hoe komt het dat we tegenwoordig vrijwel nooit meer Duitse muziek op de Nederlandse radio horen? Dankzij vooroordelen. Dankzij cliches.

Bij AhaErlebizz Deutschland haten we cliches. Duitsers moet je net als Nederlanders niet allemaal in een hokje stoppen. Duitsland bestaat uit vele deelstaten die ieder een eigen cultuur hebben. Steden die zich van elkaar onderscheiden. Vergelijk Keulen nooit met Dusseldorf. Net als je Amsterdam nooit moet vergelijken met Rotterdam. Iedere stad heeft zijn eigen identiteit.

Al die culturen vindt je terug in de muziek. Diverse stromingen. Diverse leeftijdsgroepen. Ieder decenium heeft zijn eigen flow. Iedereen herinnert zich de hits uit zijn eigen jeugd.

Denk je aan Duitsland? Laat je dan niet langer misleiden door de cliches die de Nederlandse omroepen ons opdringen. Duitsland is veel meer dan Schlagermuziek.

AhaErlebizz Deutschland heeft op Spotify een lijst gemaakt met een mix van de beste Duitse muziek. Als je Spotify gebruikt kun je van onze lijst gebruik maken door op deze link te klikken: AhaErlebizz Duitse Top Muziek. Je kunt dan natuurlijk de volgorde afspelen waarin onze lijst is opgebouwd, maar het is veel leuker om de shufflefunctie van Spotify te gebruiken. Laat je verrassen.

Tot de komst van de kabeltelevisie eind jaren tachtig van de vorige eeuw was het televisieaanbod in Nederland beperkt. We keken naar twee Nederlandse zenders en konden tot in het midden van het land vaak probleemloos ook naar een drietal Duitse tv-zenders kijken. In het zuiden konden Nederlanders ook nog naar de Belgische omroep kijken.

Hele generaties Nederlanders groeiden op met Duitse televisie en kwamen daardoor in contact met de Duitse cultuur. In de jaren zestig en zeventig hoorde daar de Schlagercultuur bij. De Duitse Schlager bereikten ook regelmatig de Nederlandse hitparades.

In de jaren tachtig drong ook een nieuwe Duitse muziekstroming door tot de Nederlandse radio. Artiesten als Nena en Spider Murphy Gang boekten succes met de Neue Deutsche Welle.

Daarna maakte de opkomst van kabeltelevisie een eind aan de populariteit van Duitse muziek in Nederland. Tegenwoordig dring nog heel sporadisch een Duits nummer door tot de Nederlandse radio of televisie. Het tekent de invloed van de media op onze muziekbeleving.

Dankzij YouTube en Spotify hebben we tegenwoordig echter zelf de mogelijkheid om nieuwe muziek uit andere landen te ontdekken en te leren waarderen.

Bij AhaErlebizz Deutschland haten we culturele cliches. Met onze eigen Spotify muzieklijst AhaErlebizz Duitse Top Muziek laten we u ontdekken waarom. Als u de Duitse cultuur wilt leren kennen is het goed om ook eens in de hedendaagse Duitse muziek te duiken.