+31623224815 mail@ahaerlebizz.nl
Selecteer een pagina

Als Duitser had Formule 1 coureur Nico Rosberg beter moeten weten. Deze week presenteerde hij een fantastisch nieuw helmdesign. Omdat Duitsland wereldkampioen voetbal is geworden liet Rosberg een helm ontwerpen in de Duitse kleuren met de gouden Fifa wereldcup. De wereldvoetbalbond Fifa dreigde meteen met een Abmahnung.

De voetbalbond reageerde na de presentatie van de helm voorafgaand aan de Grote Prijs van Duitsland verbolgen. Rosberg mag geen afbeelding van de wereldbokaal op zijn helm tonen tijdens de Grandprix van Duitsland op de Hockenheimring. De Fifa claimt het beeldrecht van de bokaal.

Copyright en beeldrecht

Juist een Duitser had gewaarschuwd moeten zijn. Er is geen land ter wereld dat zo streng op copyrights en beeldrechten controleert als Duitsland. Er gelden strenge wetten.

Abmahnung

Diverse Duitse advocatenkantoren (Kanzleien) verdienen goud geld aan Abmahnungen voor copyrights en beeldrechten. Zij speuren in opdracht van klanten – mediabedrijven, kunstenaars, fotografen, reclamebureaus – het internet af op zoek naar websites waar foto’s of teksten op staan die illegaal gekopieerd zijn.

Deze week werden we nog gebeld door een Nederlandse vrouw die om advies vroeg vanwege een Abmahnung die ze had ontvangen van een Duitse advocaat. Ze had voor een website van een vriendin een foto gebruikt die ze via Google Images had gedownload. Dat was niet verstandig.

Dure ‘gratis’ foto van Google

De foto die zo simpel ‘gratis’  via Google was gedownload kan heel duur worden. De Duitse advocaat verlangde 1.400 Euro voor het schenden van het beeldrecht. De vrouw had de foto meteen van de website gehaald. Maar het leed was al geleden.

Ze had een Nederlandse advocaat om advies gevraagd. Die adviseerde haar om de factuur gewoon zo snel mogelijk te betalen.

Meteen Abmahnungspecialist inschakelen

Dat is volgens Duitse advocaten niet verstandig. Zij adviseren eerst een juridische specialist op het gebied van Abmahnungen in te schakelen. En snel!

Wordt het daar goedkoper van? Dat kunnen we niet zeggen. Maar het is belangrijk om te zorgen dat het niet nog duurder wordt.

Onderteken niet te snel een schulbekentenis

De Duitse Abmahnungsjurist verlangt behalve de schadevergoeding vaak ook dat er een schuldbekentenis wordt ondertekend. Daarnaast volgt er vaak behalve voor de schadevergoeding vaak ook nog een rekening voor de juridische kosten.

Nogmaals: handel snel! De meeste Duitse Abmahnungsadvocaten eisen dat u binnen 14 dagen reageert. Afwachten is een hele slechte strategie. Zelfs als u er van overtuigd bent dat u geen blaam treft. Ook dan speelt u hoog spel. Als de zaak voor de rechter komt staat u voor uw eigen juridische kosten. En die kunnen snel oplopen.

Gratis juridisch advies na Abmahnung

Schakel absoluut meteen een in Duits recht gespecialiseerde advocaat in. Het beste een Duitse advocaat. U kunt op internet diverse Abmahnungsspezialisten vinden. De meeste Duitse advocatenkantoren bieden net als Nederlandse advocaten eerst een gratis advies aan.

Om negatieve verrassingen te voorkomen is het verstandig om met de Duitse advocaat vooraf afspraken te maken over de kosten.

Rechtsbijstandsverzekering en Abmahnung

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Ga er dan niet te gemakkelijk vanuit dat die de kosten van uw juridische bijstand in Duitsland wel zal betalen. Vraag voor u afspraken maakt met een advocaat eerst bij de rechtsbijstandsverzekeraar of zij garant staan voor de kosten.

Onderteken absoluut niet te snel verklaringen en brieven van de Abmahnungsadvocaat. Die zal proberen om u onder druk te zetten. Dreigt met hoge kosten. Besef echter goed dat een ondertekende schuldverklaring in Duitsland 30 jaar rechtsgeldig is. Een moment van onoplettendheid kan u met hoge kosten opzadelen. Daarmee gaat u namelijk automatisch ook akkoord met de juridische kosten die de tegenpartij heeft gemaakt. Bovendien zijn de schadeclaims vaak te hoog.

Onderhandelen over schadevergoeding en schuldverklaring Abmahnung

Lees de schuldverklaring die aan u wordt voorgelegd goed door. Het betreft vaak een standaardverklaring met een voorstel om zonder tussenkomst van de rechter tot een schadeakkoord te komen. Dit aanbod hoeft u niet ongewijzigd te accepteren. Er valt over te praten. Een goede advocaat regelt dat voor u. Hij weet welke onderhandelingsruimte er is en kan een goede afweging voor u maken of het goedkoper is om buiten de rechtbank tot een akkoord te komen of de zaak voor te laten komen.

Nico Rosberg heeft ontwerp van zijn helm veranderd. Helpt dat?

Tweet Nico Rosberg over illegale WK helm

Tweet Nico Rosberg over illegale WK helm (bron: Twitter Nico Rosberg)

Nico Rosberg heeft eieren voor zijn geld gekozen. Hij heeft in allerijl het ontwerp van zijn Duitse WK-helm laten veranderen. In principe kan de Fifa desondanks nog een schadeclaim bij hem neerleggen. Rosberg heeft immers de helm met de bokaal al wereldwijd officieel gepresenteerd. Hij heeft de overtreding al begaan.

Mocht de Fifa een claim wegens schending van copyrights en beeldrecht bij Rosberg neerleggen dan zal die waarschijnlijk hoger zijn dan de rekening van 1400 Euro die de Nederlandse vrouw van een Abmahnungskanzlei ontving.

Rosberg zal daar overigens niet wakker van liggen. Hij ondertekende afgelopen week een nieuw driejarig contract met Mercedes dat hem 55 miljoen Euro zal opleveren. Bovendien zal het design van de helm wel betaald zijn door zijn helmsponsor en zal die ook waarschijnlijk garant staan voor eventuele juridische kosten.

Overigens is het wellicht nog leuker om de helm van Nico Rosberg eens vanaf de binnenkant te bekijken. Wat ziet zo’n coureur nou eigenlijk door dat smalle vizier als hij aan het racen is?