+31623224815 mail@ahaerlebizz.nl
Selecteer een pagina

Websites die in Duitsland reclame maken met ’14 dagen geld terug garantie’ overtreden de Duitse wet. Dat heeft het Bundesgerichtshof bepaald. Ondernemers die deze typisch Amerikaanse marketingstrategie toepassen lopen nu risico op kostbare Abmahnungen.

De uitspraak komt voort uit een klacht van de concurrent van een online shop voor printerinkt. De aangeklaagde printshop verleidde potentiële klanten met de ‘niet goed, binnen 14 dagen geld terug garantie’. De printshop zou dan ook nog de verzendkosten betalen.

Oneerlijke concurrentie

De concurrent vond de reclame in strijd met de wet, omdat de printshop een coulance verkoopt die wettelijk verplicht is in Duitsland. Dat mag volgens “das Gesetz gegen unlauteren Wettbewerb (UWG)” niet. De UWG is een historische gegroeide Duitse rechtsnorm die concurrenten, klanten en overige marktpartijen moet beschermen tegen oneerlijke of onethische concurrentie. Het is volgens de rechtbank oneerlijk en onethisch dat een ondernemer de onjuiste indruk wekt dat hij vrijwillig een bijzondere coulance aanbiedt, terwijl het bedrijf dat wettelijk al verplicht is.

Widerrufsrecht

Websites zijn wettelijk verplicht om op basis van het Widerrufsrecht goederen binnen 14 dagen terug te nemen. Concurrenten en klanten die vinden dat zij worden benadeeld door oneerlijke acties kunnen een schadeclaim indienen.

Abmahnung

Er zijn bedrijven die nu Abmahn-juristen opdracht geven  het internet af te speuren naar websites van concurrenten die in Duitsland reclame maken met ‘niet goed, geld terug’. Zo maken zij hun concurrenten het leven zuur en duur. Er bestaat in Duitsland een zwarte lijst („schwarzen Liste des UWG”) met een uitgebreid overzicht van overtredingen van de wet.

Duitse advocaat

Bedrijven die een Abmahnung krijgen op basis van deze wet moeten dat niet te licht opvatten. Het is raadzaam om meteen een Duitse advocaat in de arm te nemen om de juistheid van de claim te beoordelen en schade te beperken. De juristen die de Abmahnungen versturen mogen u meteen juridische kosten in rekening brengen. Kosten die afhankelijk van de regels die u hebt overtreden honderden tot duizenden Euro’s kunnen bedragen. De Duitse Abmahn juristen zetten vaak meteen hoge druk op de claim. Er moet binnen korte tijd gereageerd worden om hogere kosten te voorkomen.

Duitse advocaten die Nederlands spreken

AhaErlebizz Deutschland werkt samen met de International Desk van het Duitse advocatenkantoor Alpmann Fröhlich in Emsdetten, Münster en Rheine en het Nederlandse advocatenkantoor JPR Advocaten in Deventer, Doetinchem en Enschede. De International Desk vormt hét juridisch loket voor Duitse en Nederlandse ondernemers en adviseurs die grensoverschrijdend zaken doen.

Duitse advocaten die perfect Nederlands spreken

De International Desk is gespecialiseerd in Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen en beschikt over advocaten die u in uw eigen taal te woord staan en die in staat zijn om de verschillen tussen beide stelsels en culturen te doorgronden en aan u deze verschillen uit te leggen. Wilt u meer weten? Bel of mail ons. Het eerste informele gesprek met de International Desk is gratis. AhaErlebizz Deutschland Tjamme 86 9642 JW Veendam Telefoon: 0598-468860